Terugblik 2019

  • December 2019

    Ons eindejaarsdiner in Alsput was traditioneel een aangenaam onderonsje van een uitgebreide kring NEOS-leden.  Annemie en haar Alsput – team zorgden voor een gesmaakt kerstdiner.
    De sfeer zat er goed in met de voorstelling van de geplande reis naar Weimar en de reportage over de reizen van 2019. 

    De afsluitende tombola zorgde ook weer voor een aangenaam intermezzo.

  • November 2019
    18 tot 23 november: seniorenweek

    De tweede helft van de novembermaand stond bij NEOS-Halle in het teken van de traditionele seniorenweek van 18 tot 23 november, met als hoogtepunt voor onze vereniging de voordracht van poolreiziger Dixie Dansercoer.

    Dixie begon zijn uiteenzetting over de manier waarop zijn jeugdjaren aan de Belgische kust – hij is afkomstig van Nieuwpoort en heeft er aan de vaargeul een monument staan dat herinnert aan zijn eerste afvaart naar Antarctica – hem voorbereid hebben op de passie die hij nu uitoefent: de Noordpool en de Zuidpool verkennen, in kaart brengen, wetenschappelijk documenteren en een uitgebreide collectie foto’s aanleggen.
    Aan de hand van die foto’s kon hij de aanwezigen de verrassend subtiele schoonheid van die schijnbaar dode, koude wereld laten ervaren.  Schoonheid en kracht kenmerken de Zuidpool als continent en de Noordpool als drijvende mega-ijsschots in de oceaan.  Om er als mens te vertoeven is er intellect nodig, gekoppeld aan mentale en fysieke kracht, die niet voor ieder van ons weggelegd is, zeker niet voor niet-voorbereide senioren.  Hij gaf ons ter illustratie mee hoe belangrijk het is om in die contreien een duidelijk inzicht te hebben in lichaamshygiëne met betrekking tot de vochtigheid in de complexe kledij in lagen.  Niet respecteren van de uitgekiende verzorging eindigt in bevroren vingers en tenen, die onherroepelijk geamputeerd moeten worden.  Het beeld dat ons van Dixie bijblijft is dat van een sympathieke gedreven man, die aan den lijve heeft ondervonden hoe belangrijk teamwerk is, wanneer men in een kleine groep voor een lange periode verblijft in een voor de mens vijandige natuuromgeving.

    In de nabeschouwing over de volledige seniorenweek werd deze conferentie-organisatie door de seniorenraad van de stad beoordeeld als bijzonder geslaagd !

  • Oktober 2019
    08 oktober – Uitstap – Koksijde – Loppem

    Op 8 oktober nam, in Koksijde, na ontvangst met koffie en cake een gids ons mee in het verhaal ‘van pup tot blindengeleidehond en verder’. Hij leerde ons hoe een blindengeleidehond zijn baasje veilig doorheen een wazige of onzichtbare buitenwereld moet kunnen loodsen. De hond moet leren rekening houden met de signalen en hindernissen die ‘zienden’ spontaan registreren en onbewust volgen of uit de weg gaan. Daarna volgde een demonstratie op het opleidingsparcours.


    We lunchten in het Vayamundo-Oostende (Mariakerke).  Onze gids voerde ons langs de minder gekende hoekjes van Oostende om rond 14u00 een rondrit te starten door het Brugse ommeland tot aan het mooie kasteel van Loppem. Het bezoek aan dit kasteel voelde als een reis door tijd en wereld: De neogothische interieurs en woonvertrekken toonden ons het kasteelleven zoals het was in de 19e en vroege 20e eeuw. Naast kunst uit verschillende werelddelen kregen we ook inkijk in de familiekapel en in de kamer waar koning Albert 1 en koningin Elisabeth in 1918 verbleven.

    20 oktober – Concert – BOZAR

    Op 20 oktober dompelde een muziekminnend NEOS-Halle gezelschap zich in de Bozar in het Skandinavische symphoniegeweld van Sibelius, Grieg en een minder bekende leeftijdgenoot Nielsen.  Het pianoconcerto van Grieg bood de gelegenheid aan de Franse pianiste van Georgische afkomst, Khatia Buniatishvili, haar talent te etaleren in dat overweldigend concerto.  Mede door het aanhoudende applaus voor haar prestatie speelde ze nog een klein intimistisch verlengstuk, wat haar talent nog meer in de verf zette.  Ook de dirigent verdient bewondering voor de wijze waarop hij de complexe symphonie van Nielsen in goede banen leidde.  Vooral de coördinatie tussen het orkest en het nadrukkelijk paukenspel verdient bewondering.  Na dit zeer gesmaakt muzikaal programma zakte het gezelschap terug met de trein naar Halle.

    29 oktober – Voordracht – Vatikaanstad

    Op 29 oktober kwam prof Tom Zwaenepoel ons haarfijn alle wetenswaardigheden over Vatikaanstad uiteenzetten.  Prof Zwaenepoel is geen theoloog maar een germanist – geeft ook les in Bayreuth – en heeft zich uit interesse verdiept in de structuur van deze ministaat in combinatie met een wereldomvattende godsdienst.  Na een uitleg over wat deze 44ha in hartje Rome bevatten aan gebouwen en tuinen en de functie ervan gaf hij inzicht in de (tegen)werking van de Curie tav de Paus en vooral hoe de relatie tussen de Paus en de Curie geëvolueerd is vanaf Pius XII, de omstreden oorlogspaus.  Men weet nog altijd niet goed hoe hij stond tegenover de Jodenvervolging.  Wij vernamen ook dat het zomerverblijf van Castelgandolfo eveneens Vatikaans grondgebied is.  Wij kregen ook enige uitleg – middels anonieme lekken – over hoe het er aan toe gaat in een concilie, waar een nieuwe paus wordt gekozen.  Tenslotte bood hij enig inzicht in de strijd die de huidige paus voert om de Curie te verplichten een soberder levenswijze aan te kleven.  De Curie heeft in het verleden geprofiteerd van de reiswoede van de Poolse Johannes-Paulus om alles naar hun hand te zetten.

    Hij wist ook te vertellen hoe de Zwitserse garde, het oudste staatsleger ter wereld, samengesteld wordt en wat de geplogenheden en verplichtingen ervan zijn.

  • September 2019
    17 september – Voordracht: “parfums” en “eau de toilette”

    Op 17 september nam Lieven Debrauwere ons mee op ontdekking in de wereld van “parfums” en “eau de toilette”.  Deze cineast en regisseur – herinner u Pauline en Paulette – ontwikkelde een passie voor het parfum en zijn geschiedenis.  Hij kon allerlei anecdotes vertellen over de talrijke iconische figuren uit de parfumwereld.  Hij wist ook de achtergrond uit te leggen over het talrijk gebruik van cijfers om bekende parfums te catalogeren.  Denk maar aan de “Chanel no 5” van Mlle “Coco” Chanel.  Wij kwamen alles  te weten over parfums, parfumhuizen, flacons, neuzen en de ontwerpers die er aan de grondslag van lagen.  Eveneens onverwacht was het vernemen van de rol van koffiebonen bij het achter elkaar testen van verschillende parfums.  De aanwezigen konden dat na de conferentie trouwens zelf eens testen onder leiding van Lieven, die hiervoor een testkoffer heeft ontworpen en deze ter beschikking houdt van geinteresseerden. 

    Een zeer geslaagde namiddag met iemand die ook nog muzikant, cabaretier en schrijver is, kortom een duizendpoot.

    19 september – Uitstap: SCK

    Op 19 sept werden wij dan verwacht in het SCK – Studiecentrum voor kernenergie – om er kennis te maken met een nieuw project, MYRRHA,  een onderzoeksinfrastructuur uniek in de wereld.  MYRRHA heeft de ambitie een mijlpaal te worden in de “renouveau” van kernenergie, als toekomstig leverancier van basisenergie zonder CO2 uitstoot en ter ondersteuning van hernieuwbare energiebronnen.  MYRRHA opent perspectieven voor het beheer van radioactief afval, de productie van nieuwe medische radioisotopen voor de ontdekking en behandeling van kankers en onderzoek naar nieuwe materialen voor de technologische vooruitgang en de nieuwe energiesystemen.  Wij werden er ontvangen en in het project ingeleid door niemand minder dan de grote roerganger ervan, directeur Hamid Aït Abderrahim.  Na zijn uiteenzetting konden wij in de technische hall van het project kennis maken met de verschillende proefinstallaties – “mockups” in het wetenschappelijk jargon – die de ingenieurs moeten toelaten de verschillende onderdelen van het project te testen.  De deelnemers konden er kennis maken met het eutectisch mengsel van lood en bismuth (Pb-Bi) dat gebruikt wordt als koelmiddel van de reactor. 
    Na de technische rondgang met aangepaste commentaar werden wij onthaald op een  gesmaakte broodjeslunch. 

    Om te bekomen van al dat wetenschappelijk geweld brachten wij de namiddag door in de abdij van Averbode, waar meditatie en zencomtemplatie aan de orde zijn.  Na het nuttigen van een ter plaatse gebrouwen abdijbier was het mentaal evenwicht van de deelnemers hersteld en verliep de terugreis in een gemoedelijke sfeer.

  • Juli – Augustus 2019
    Juli: Vakantie
    27 Augustus – Zomeruitstap: het vernieuwde trammuseum in Schepdaal

    Op 27 augustus hielden wij onze jaarlijkse zomeruitstap naar het vernieuwde trammuseum in Schepdaal. 

    Wij werden er gegidst door Annie. In geuren en kleuren vertelde ze ons hoe het er in de begintijden van de “Boerentram” aan toe ging met de eerste stoomrijtuigen en de eerste elektrische stellen.  Velen onder ons zullen met heimwee teruggedacht hebben aan de tram van Halle naar Brussel.  Over de middag gingen wij nog even een kijkje nemen in het kerkje van St-Anna-Pede in het kader van het Breugheljaar.  Waarna de uitstap werd afgesloten met een lunch bij Annemie in Alsput, … met een Breughelschotel.  Hoe kon het anders.

  • Juni 2019
    3 juni – Expeditie Wales

    Terugblik ‘met gemengde gevoelens’ op onze expeditie naar Wales :

    Het was héél vroeg opstaan, die maandagmorgen 3 juni 2019…
    Stipt verscheen chauffeur Louis met zijn Lauwersbus aan de Sollenbeemdparking… om ons naar de P&O terminal in Calais te brengen. Onze gids, Jan, hebben we onderweg opgepikt in Armentières. Via een kalme zee bereikten we met de P&O-ferry Dover om dadelijk door te rijden, richting Londen. In Windsor werd ons een lunch aangeboden in het Privé Salon van het Café Rouge aan het treinstation. Als ‘promenade digestive’ zijn we er een eindje de “Queen’s Walkway” gaan verkennen, alvorens door te rijden naar ons hotel in Newport via de Severn Bridge. Die avond in het Holiday-In hotel mochten we kennis maken met de *beruchte* Engelse keuken : ons werd “Carbonised Lasagne” voorgeschoteld !…

    Na een uitgebreid ‘English breakfast’ werd dinsdag Cardiff ons doel; We bezochten er het Cardiff castle met de prachtige interieurs. Enkele dappere medereizigers hebben er ook “The Norman Keep” beklommen waar ze van een panoramisch uitzicht over de omgeving konden genieten. In de namiddag hebben we dan met de “Marianne of Manchester” een havenrondvaart kunnen maken in de Cardiff Bay. Woensdag bracht ons de kathedraal van Llandaff met de Normandische en de Gothische toren waar de historische en de eigentijdse  interieur architectuur in harmonie gebracht werden. We maakten er kennis met de ‘Reverend’. In Abergaveny, “… where the weather was fine”, bezochten we de priorij, lunchten in de “  Kings  Arms” en reden door naar de ‘Big Pit’  werelderfgoed koolmijn in Blaernavon waar we blijkbaar op een wachtlijst stonden om deze te bezoeken. Het was ook de periode van de schoolreizen. Dat hadden we trouwens al willen opmerken op de heenreis met de P&O ferry. De lift was blijkbaar volzet en zo mochten we niet meer mee voor de laatste afdaling in de mijn. Enigszins teleurgesteld hebben we dan maar wat langer rondgehangen in het mijnmuseum. Hier werd getoond hoe en met welke middelen “kool” geëxploiteerd werd en zo aan de basis lag van de industriële revolutie.

    Donderdag begon met regen tijdens de lange rit naar Pant waar we lekker Thais mochten lunchen. Daarna reden we verder naar het Mountain Railway Station waar een ‘real vintage (German) steamloc ons door een prachtig landschap langs het ‘Ponsticill reservoir’ (stuwmeer) bracht. Vrijdag was dan de dag voor onze terugkeer via de Severnbridge, Dover, Calais… naar Halle. 

    Al bij al had deze reis, mits beetje beter georganizeerd, meer in petto kunnen hebben.

    18 juni – Voordracht: Een reis door ons universum

    Op 18 juni is Prof. Hellings ons komen opzoeken … met een voetbal,… om ons mee te nemen op een reis binnen ons universum. Aan de hand van dit ‘didactisch item’ heeft hij getracht om ons interplanetaire en interstellaire verhoudingen aan te tonen. Als we op een heldere wolkenloze nacht de sterren zien fonkelen en daarbij denken aan die enorme afstanden, dan kunnen we niet anders dan besluiten dat Startrek  met de huidige stand van wetenschap en technologie, zich nog altijd binnen science-fiction afspeelt. Omdat er na de voordracht in de zaal ook nog een persconferentie gepland was met een andere organisatie werd ons gevraagd de zaal om 16u15 te ontruimen waardoor nakaarten spijtig genoeg niet meer kon.

    27 juni – Uitstap: Dordrecht

    Op 27 juni ging een uitgebreid NEOS-Halle gezelschap op dagtrip naar de streek rond Dordrecht. 

    Deze streek doet Nederland alle eer aan door een goed beeld te geven van de manier waarop onze Noorderburen hun waterhuishouding beheren.  Wij verkenden er het nationaal park “De Biesbosch” via een rondvaart met een goed uitgeruste salonboot.  Daar werd ons ook nog een kop koffie en een koffiekoek aangeboden.  Het goede weer liet het gezelschap toe om op het bovendek te genieten van het waterlandschap met uitleg van de kapitein , in het “hollands” uiteraard.  De boot was wel te groot om de kleine kreken te bevaren, waar de talrijke beverfamilies kunnen gespot worden.  Na een prima lunch reden wij naar Dordrecht voor een gegidste wandeling door deze prachtige middeleeuwse stad met haar grachten en bruggen.  Ze doet denken zowel aan Brugge als aan Venetië.  De molens van de Kinderdijk werden bij gebrek aan tijd bekeken vanuit de bus met gepaste commentaar over de rol die ze speelden in het bemalen (droog houden ) van de lager gelegen polders.  De terugreis na deze drukke dag verliep zeer rustig, want iedereen was moe maar voldaan.

  • Mei 2019
    21 mei – Voordracht: “Waarom wij ons zo dikwijls vergissen”

    Op 21 mei hadden wij het genoegen Prof JP Van Bendegem te mogen verwelkomen voor een uiteenzetting over  “waarom wij ons zo dikwijls vergissen”.  Wie een droge filosofische uiteenzetting had verwacht heeft zich wel een bult geschrokken. 

    JP legde op speelse en humoristische wijze uit hoe onze ogen en oren selectief illusies opwekken, wanneer wij bepaalde dingen zien of horen.  Vergissen wij ons? Niet echt, maar cognitief is er voortdurend een tweestrijd gaande tussen ons bewustzijn en ons verstand.  Met talrijke voorbeelden en soms een soort rollenspel heeft hij ons geleid door het domein van de logica, waar vergissen blijkbaar heel menselijk is.  En gelukkig maar!

  • April 2019
    16 april – Voordracht: De Grens

    Op 16 aprilis Mevr. Brigitte Raskin ons komen vertellen hoe de taalgrens ontstaan is en welke gevolgen we daarvan dagelijks kunnen ondervinden…

    Ze vertelde ons dat dat de “grens” er in de loop der tijden gekomen is, niet alleen door de geografie van onze streken, maar vooral door de economische evolutie en de sociale tegenstellingen (rijk/arm, adel/volk…) binnen onze gewesten.

    Donderdagvoormiddag 18 april was het dan zover: de hyacinten waren er weer.

    En de zon tekende present. Jacques, medelid, tevens natuurgids, stond ons op te wachten aan de Achtdreef voor de verwachte hyacintenwandeling.
    Hij vertelde ons allerlei wetenswaardigheden, niet alleen over de hyacinten, maar ook over de andere vegetatie en de geschiedenis van het Hallerbos …

    23 april – Uitstap: Oud Heverlee en Tervuren

    In Oud Heverlee werden we op het Chardonnay-Meerdael bedrijf verwelkomd  door de heer Paul Vleminckx, die ons tijdens de rondleiding door zijn bedrijf

    vertelde hoe die Chardonnay druiven er in Meerdael omgevormd worden tot “De Leuvense Champagne”…  In 1994 werden er met deskundige hulp van specialisten uit de Champagnestreek inzake bodemonderzoek en klimaatanalyse,  21.000 wijnstokken aangeplant. De wijn werd zó goed gesmaakt dat dit al snel te weinig bleek. Vandaag groeien er op het prachtige wijndomein niet minder dan 60.000 druivenstokken.
    De edele Chardonnaydruif levert de mousserende Blanc de Blanc op, gemaakt volgens de “méthode traditionelle”. Dit is dezelfde methode die ook voor de productie van champagne wordt toegepast. De planttechniek, snoeiwijze en verzorging van de wijngaard gebeuren met hoogtechnologische apparatuur.

    De wijn heeft een zacht karakter met een delicaat aroma van lentebloesem en rijp fruit. We mochten er van proeven … en enkele flessen aanschaffen !
    In de namiddag werden we opgewacht in Tervuren aan het vernieuwd “Koninklijk Museum voor Midden-Afrika”.  Mevr. Elisabeth Dervaux was er onze gids. Ze legde ons uit hoe Congo evolueerde van “kolonie” via de “indépendance” tot heden.  Langs de verschillende zalen en thema-vitrines liet ze er ons naast de planten en dierenwereld, ook kennis maken met de (miskende, onbegrepen …) cultuur van de inheemse bevolking…

  • Maart 2019
    19 maart – Voordracht: “De regenboog van (Vlaamse) dialecten”

    Op 19 maart hadden wij het genoegen Prof Magda Devos in Alsput te mogen verwelkomen met een spreekbeurt over “De regenboog van (Vlaamse) dialecten”.

    Wij konden er vernemen hoe in de loop der tijden de Saksen vanuit het Noorden en de Franken vanuit het Oosten ons onder de voet liepen en hun sporen nalieten in onze talrijke dialecten. Lokale verschillen zijn te verklaren door natuurlijke hindernissen, zoals rivieren ( De Schelde ). Nu kunnen wij die gezwind oversteken via talrijke bruggen, maar dat was vroeger niet het geval. De talrijke aanwezigen konden het verhaal van Prof.  Magda Devos erg waarderen,  getuige de talrijke vragen aan het einde van haar betoog.

  • Februari 2019
    19 februari 2019 – Voordracht: Verslaving

    Op dinsdag 19 februari 2019 kwam Dr Hendrik Peuskens ons onderhouden over “Verslavingen” allerhande: alcohol, roken,drugs.  Hij is betrokken bij de instelling in Tienen die verslaafden helpt van hun verslaving af te raken.
    Dr Peuskens had het vooral over de gezongheidseffecten van verslaving.  Volgens hem is ieder glas alcohol er een teveel.  Hij gaf ons uitgebreid uitleg over de zones in de hersenen waar het verslavingsproces zich afspeelt en belichtte ook het genetisch aspect van verslavingen allerhande.  Besluit is eenvoudig: “proost,….maar met mate”.

    26 februari 2019 – Uitstap: modelboerderij in Mollem en een jeneverboerderij in Balegem

    Hof ter Vrijlegem ligt in de Brabantse Kouters en predikt duurzaamheid als zijn missie.  Eigen koolzaad wordt er verwerkt tot een heerlijke aromatische koolzaadolie, het gepelde koolzaad verrijkt brood, pesto en slaatjes. De perskoek is voor de dieren en de Miscanthus grassoort zorgt voor de bio-energie voor de gehele site.  Die bevat ook vergaderruimtes en een Bed $ Breakfast.  Kortom een bedrijf waar de circulaire economie de regel is.  In de namiddag werd dan de laatste bestaande jeneverboerderij van Vlaanderen bezocht in Balegem.  De Vlaamse Gemeenschap subsidieert er de jeneverstokerij als Vlaams erfgoed.  Ook de boerderij zelf heeft een uitgebreid dierenareaal.  Als afsluiter mochten wij de geproduceerde jenever en de ermee gemaakte  advokaat proeven. 

    Een meevaller die toch een algemene indruk van gebrek aan onderhoud en hygiëne niet kon verhinderen.

  • Januari 2019
    22 januari 2019 – Nieuwjaarsreceptie

    Mw Carine Caljon ging ons normaal verrassen met “taal kronkels”.  Helaas speelde sneeuw de rol van spelbreker.  Mw Caljon woont blijkbaar in een “permafrost”gedeelte van Vlaanderen en kon niet weggeraken met haar wagen.  Het NEOS- bestuur was al bijzonder blij met de vaststelling dat zoveel leden aanwezig waren, waarvan sommigen ook wel problemen zullen gehad hebben om er door te komen. Waarvoor dank. Improviseren was dus de boodschap.  Gelukkig hebben we altijd Gaston en Nest met enkele video’s over voorbije meerdaagsen van onze vereniging.  Die werden dan ook vanuit de recente archieven gehaald om na de nieuwjaarstoespraak van voorzitter Erna de namiddag in te vullen.

    Dit is de tweede maal dat we zo iets meemaken en dat doet natuurlijk de vraag rijzen of het bestuur niet moet zorgen voor een reserveprogramma.  Dat is natuurlijk rapper gezegd dan gedaan.  In ons bestuur zitten nu eenmaal geen geboren “entertainers” of “stand-up comedians”, die maar gauw eens iets zullen improviseren.  Het bestuur zal eens ernstig nadenken – en hopelijk levert dat iets op – hoe te vermijden dat zo’n afzegging ook een soort afgang wordt.  We houden u op de hoogte,…. Van het denkwerk natuurlijk.