16 april – Voordracht: De Grens
Op 16 aprilis Mevr. Brigitte Raskin ons komen vertellen hoe de taalgrens ontstaan is en welke gevolgen we daarvan dagelijks kunnen ondervinden…
Ze vertelde ons dat dat de “grens” er in de loop der tijden gekomen is, niet alleen door de geografie van onze streken, maar vooral door de economische evolutie en de sociale tegenstellingen (rijk/arm, adel/volk…) binnen onze gewesten.
Donderdagvoormiddag 18 april was het dan zover: de hyacinten waren er weer.
En de zon tekende present. Jacques, medelid, tevens natuurgids, stond ons op te wachten aan de Achtdreef voor de verwachte hyacintenwandeling.
Hij vertelde ons allerlei wetenswaardigheden, niet alleen over de hyacinten, maar ook over de andere vegetatie en de geschiedenis van het Hallerbos …
23 april – Uitstap: Oud Heverlee en Tervuren
In Oud Heverlee werden we op het Chardonnay-Meerdael bedrijf verwelkomd door de heer Paul Vleminckx, die ons tijdens de rondleiding door zijn bedrijf
vertelde hoe die Chardonnay druiven er in Meerdael omgevormd worden tot
“De Leuvense Champagne”… In 1994 werden
er met deskundige hulp van specialisten uit de Champagnestreek inzake bodemonderzoek en
klimaatanalyse, 21.000 wijnstokken aangeplant. De wijn werd zó
goed gesmaakt dat dit al snel te weinig bleek. Vandaag groeien er op het
prachtige wijndomein niet minder dan 60.000 druivenstokken.
De edele Chardonnaydruif levert de mousserende Blanc de Blanc op, gemaakt
volgens de “méthode traditionelle”. Dit is dezelfde methode die ook voor de
productie van champagne wordt toegepast. De planttechniek, snoeiwijze en verzorging
van de wijngaard gebeuren met hoogtechnologische apparatuur.
De wijn heeft een zacht karakter met een delicaat aroma van
lentebloesem en rijp fruit. We mochten er van proeven … en enkele flessen
aanschaffen !
In de namiddag werden we opgewacht in Tervuren aan het vernieuwd “Koninklijk Museum voor Midden-Afrika”. Mevr. Elisabeth Dervaux was er onze gids. Ze
legde ons uit hoe Congo evolueerde van “kolonie” via de “indépendance” tot
heden. Langs de verschillende zalen en
thema-vitrines liet ze er ons naast de planten en dierenwereld, ook kennis
maken met de (miskende, onbegrepen …) cultuur van de inheemse bevolking…