Oktober 2019

08 oktober – Uitstap – Koksijde – Loppem

Op 8 oktober nam, in Koksijde, na ontvangst met koffie en cake een gids ons mee in het verhaal ‘van pup tot blindengeleidehond en verder’. Hij leerde ons hoe een blindengeleidehond zijn baasje veilig doorheen een wazige of onzichtbare buitenwereld moet kunnen loodsen. De hond moet leren rekening houden met de signalen en hindernissen die ‘zienden’ spontaan registreren en onbewust volgen of uit de weg gaan. Daarna volgde een demonstratie op het opleidingsparcours.


We lunchten in het Vayamundo-Oostende (Mariakerke).  Onze gids voerde ons langs de minder gekende hoekjes van Oostende om rond 14u00 een rondrit te starten door het Brugse ommeland tot aan het mooie kasteel van Loppem. Het bezoek aan dit kasteel voelde als een reis door tijd en wereld: De neogothische interieurs en woonvertrekken toonden ons het kasteelleven zoals het was in de 19e en vroege 20e eeuw. Naast kunst uit verschillende werelddelen kregen we ook inkijk in de familiekapel en in de kamer waar koning Albert 1 en koningin Elisabeth in 1918 verbleven.

20 oktober – Concert – BOZAR

Op 20 oktober dompelde een muziekminnend NEOS-Halle gezelschap zich in de Bozar in het Skandinavische symphoniegeweld van Sibelius, Grieg en een minder bekende leeftijdgenoot Nielsen.  Het pianoconcerto van Grieg bood de gelegenheid aan de Franse pianiste van Georgische afkomst, Khatia Buniatishvili, haar talent te etaleren in dat overweldigend concerto.  Mede door het aanhoudende applaus voor haar prestatie speelde ze nog een klein intimistisch verlengstuk, wat haar talent nog meer in de verf zette.  Ook de dirigent verdient bewondering voor de wijze waarop hij de complexe symphonie van Nielsen in goede banen leidde.  Vooral de coördinatie tussen het orkest en het nadrukkelijk paukenspel verdient bewondering.  Na dit zeer gesmaakt muzikaal programma zakte het gezelschap terug met de trein naar Halle.

29 oktober – Voordracht – Vatikaanstad

Op 29 oktober kwam prof Tom Zwaenepoel ons haarfijn alle wetenswaardigheden over Vatikaanstad uiteenzetten.  Prof Zwaenepoel is geen theoloog maar een germanist – geeft ook les in Bayreuth – en heeft zich uit interesse verdiept in de structuur van deze ministaat in combinatie met een wereldomvattende godsdienst.  Na een uitleg over wat deze 44ha in hartje Rome bevatten aan gebouwen en tuinen en de functie ervan gaf hij inzicht in de (tegen)werking van de Curie tav de Paus en vooral hoe de relatie tussen de Paus en de Curie geëvolueerd is vanaf Pius XII, de omstreden oorlogspaus.  Men weet nog altijd niet goed hoe hij stond tegenover de Jodenvervolging.  Wij vernamen ook dat het zomerverblijf van Castelgandolfo eveneens Vatikaans grondgebied is.  Wij kregen ook enige uitleg – middels anonieme lekken – over hoe het er aan toe gaat in een concilie, waar een nieuwe paus wordt gekozen.  Tenslotte bood hij enig inzicht in de strijd die de huidige paus voert om de Curie te verplichten een soberder levenswijze aan te kleven.  De Curie heeft in het verleden geprofiteerd van de reiswoede van de Poolse Johannes-Paulus om alles naar hun hand te zetten.

Hij wist ook te vertellen hoe de Zwitserse garde, het oudste staatsleger ter wereld, samengesteld wordt en wat de geplogenheden en verplichtingen ervan zijn.