September 2021

Op 6 september vertrokken dan 19 NEOS-Halle leden op reis naar Weimar in de deelstaat Thuringen (Duitsland). Deze regio behoorde toe aan de DDR.


Het is een bosrijk gebied, dat heel wat te bieden heeft. Weimar was de zetel van de republiek die werd opgericht na het debacle van de eerste wereldoorlog en het einde van het Duitse keizerrijk. Het vertrek begon wat in mineur met de bus van Lauwers die met twee uur vertraging in Halle aankwam. Maar dat kon de stemming van het gezelschap niet blijven drukken. De gids bleek nogal geologisch beslagen en vertelde honderduit over bruinkool en zoutlagen in de streken waar we doorreden. Het hotel Leonardo bleek eveneens een voltreffer. We bezochten Erfurt met een plaatselijke gids, ontdekten een mooi stadje Schmalkalden en bezochten de site van het beruchte Buchenwald. Het weer werkte ook behoorlijk mee: zon in overvloed. In deze streek kunnen bezoeken aan de talrijke grote kastelen niet ontbreken, vooral omdat ze meestal nog van een belangrijke historische gebeurtenis getuigen. Zo was het kasteel Wartburg voor een tijd de verblijfplaats van Martin Luther na zijn verbanning uit de katholieke kerk. En het kasteel Friedenstein in Gotha is de bakermat van de hertogelijke families van Saksen Coburg Gotha, waaruit ons koningshuis is ontstaan. De voortreffelijke chauffeur Ira – jawel een vrouw – loodste ons op vrijdag 10 september feilloos door het drukke Duitse autobaanverkeer terug naar Halle.

Op dinsdag 21 september kregen we de eerste voordracht in onze nieuwe locatie ” de Kring” in Lembeek.  Dhr Ronny Anica kwam er ons uiteenzetten hoe moleculen door talrijke specialisten, vanuit een theoretisch idee over de mogelijke waarde ervan om een bepaalde ziekte te bestrijden, omgezet worden tot een daadwerkelijk geneesmiddel. 
En dat wordt dan door uw dokter voorgeschreven.  Een proces dat voor een nieuw concept geneesmiddelen tot tien jaar in beslag neemt en ettelijke miljarden €’s kost.  En dan kan het nog in de eindfase mislopen en is de investering voor niets geweest. 
Niet te verwonderen dat alleen de grote spelers zich dit soort zaken kunnen veroorloven.  De kleine spelers moeten zich tevreden stellen met het genetisch kopiëren, nadat de licentie van de groten voor een nieuw product vervallen is. Dhr Anica lichtte uitvoerig dit ontstaansproces toe. 

Er waren achteraf talrijke vragen, waarvan de meeste – hoe kan het anders – betrekking hadden op het actueel Covid-19 thema.  Zo wilden enkele toehoorders weten of in de toekomst ook de jaarlijkse griepvaccin gecombineerd zou kunnen worden met de Covid-19 vaccins.